AL-QURAN MENJELASKAN TENTANG BISMILLAH


Al-Quran banyak menjelaskan tentang Bismillah. Dengan Nama Allah kita dihimbau untuk mengenal kejadian diri dan alam sekitar kita. Dengan ucapan Bismillah juga Nabi Nuh dan para pengikutnya berlayar mengharungi banjir besar,dengan arah serta tujuan yang belum mereka ketahui. Dengan Bismillah itu mereka berlayar dalam pengawasan dan tuntutan langsung dari Allah. Sewaktu hendak mendarat mereka juga mengucap Bismillah untuk memasuki daerah yang baru saja direndam dan dimusnahkan oleh banjir yang luar biasa dengan jaminan hidup dan keselamatan dari Allah.Bismillah-nya Nabi Sulaiman demikian mantap hingga tak satu pun binatang,manusia,atau jin yang berani menentangnya. Bismillah telah menjadi senjata Nabi Sulaiman yamg paling ampuh,dimana sebahagian kecil dari keampuhannya itu,Insya Allah dapat kita miliki.


Dalam pelaksanaannya ,ada dua tempat atau saat di mana kita mengingat nama Allah,sekurang-kurangnya pada salah satu di antara keduanya,iaitu saat menyembelih atau memetiknya dan saat akan memakannya. Apabila kita ingin berdoa dengan harapan yang baik supaya diredai Allah dan diucapkan dengan “bismillaahirrahmaanirrahim”,dengan izin Allah doa itu akan termakbulkerana dengan berkah nama Allah yang penuh dengan kasih saying. Dengan bacaan yang khusyuk,seseorang dapat mengagungkan ayat Allah untuk kesejahteraan umat Islam seiring dengan niat suci di dalam hati. Hal ini terjadi bagi mereka yang ingin membantu orang lain dengan rasa kasih saying dan bertanggungjawab.


KISAH TURUNNYA BISMILLAH DAN NABI-NABI YANG MENGGUNAKANNYA


Terdapat banyak kisah tentang turunnya Bismillah dan nabi-nabi yang menggunakannya. Salah satu kisah ialah kisah nabi Nuh yang telah berjuang hampir seribu tahun untuk mengajak kaumnya mengikut jalan Allah tapi hanya sebilangan kecil saja mengikut ajakannya sehingga Allah menurunkan bala kepada mereka yang ingkar dengan menenggelamkan mereka dalam satu banjir besar yang amat menakutkan. Allah mengajar Nabi Nuh membuat kapal besar bertujuan untuk menyelamatkan dirinya,para pengikutnya dan juga sejumlah binatang. Selain itu NAbi Nuh juga di ajarkan mengucapkan Bismillah pada saat mula berlayar dan pada saat hendak berlabuh. Mereka selamat berlayar dan berlabuh dengan selamat berkat dengan mengucapkan kalimah yang sangat sederhana itu. Setelah itu Allah memerintahkan Nuh membawa pengikutnya,tanaman dan binatang berpasang-pasangan untuk naik ke atas kapal. Banjir naik dengan begitu cepat dan diiringi gelombang setinggi gunung. Hanya Allah saja yang menjadi pelindung. Setelah kaum yang ingkar telah mati,Allah memerintah bumi untuk menghisap airnya dan langit untuk menghentikan hujan. Setelah surut Nabi Nuh dan pengikutnya selamat dengan berkat kalimah Bismillah yang mendapat perlindungan dari Allah.


HADIS-HADIS TENTANG KEUTAMAAN BISMILLAH


Hadis-hadis tentang keutamaan Bismillah. Dikeluarkan oleh Darulquthni Ibnu Umar r.a bahawa Nabi bersabda;adalah JIbrail apabila datang kepadaku pertama yang diberikan kepadaku “Bismillaahirrahmaanirrahim”. Apabila kita mengamalkan kalimah ini selain mendapat ganjaran pahala kita juga mendapat jaminan keselamatan,keberkatan dari Allah dengan berkah kalimah ini.


JANGAN SEBARANGAN MENGUCAPKAN BISMILLAH

Jangan sebarangan mengucapkan Bismillah. Orang yang memulakan kerja dengan menggunakan nama Allah maka Allah akan bermurah hati menolongnya. Ia sebagai satu kemudahan yang amat luar biasa yang diberikan oleh Allah kepada sesiapa saja yang bersungguh-sungguh menggunakan nama kemuliaanNya. Ucapan dari hati amat penting daripada yang hanya di ucapkan dari mulut.kerana ucapan dari mulut yang tidak disertai dengan niat hati yang ikhlas tidak akan memberi impak atau hasil kepada seseorang kerana Allah lebih mementingkan isi hati. Kita perlu yakin dan tekun untuk membuktikan berkat yang terkandung dalam kalimah Bismillah. Rahmat Allah diberikan kepada sesiapa saja tanpa mengira bangsa,taraf,agama yang dianuti tanpa pilih kasih,begitulah pemurahnya Allah tetapi rahmat yang diterima bukan tidak mungkin Allah megubahnya menjadi malapetaka. Seperti contohnya hujan.mungkin bagi golongan tertentu adalah sangat bermanfaat tapi mungkin bagi pihak tertentu adalah bencana yang menakutkan. Ini menunjukan rahmat saja tidak menjamin sepenuhnya kerana rahmat mesti diiringi dengan berkat. Maka barulah dapat diyakini manfaat rahmat tersebut. Terdapat perbezaan antara apa yang diberkati dan apa yang tidak diberkati. Penggunaan kalimah Bismillah adalah untuk memohon rahmat Allah dan rahmat yang diberkati olehNya. Sebaik baik rahmat adalah rahmat yang diberkati olehNya kerana ia akan menjamin dunia dan akhirat. Rahmat dan berkah hanya diberi kepada hamba yang dicintaiNya yang dikenali sebagai rahim atau Rahimah yang berpanjangan selamanya sementara rahmat mungkin hanya untuk sementara.


MENGUCAPKAN BISMILLAH MERINGANKAN BEBAN DAN SENJATA MELEMAHKAN MUSUH DAN SYAITAN


Selain itu dengan mengucapkan Bismillah,ia dapat meringankan pekerjaan kerana dengan pekerjaan yang didahului dengan ucapan Bismillah dijamin oleh Allah dan Rasulnya tidak akan bahaya dalam melaksanakannya.


Ungkapan Bismillah yang demikian sederhana itu namun dapat memberikan jaminan yang demikian hebatnya.Ayat yang luar biasa yang memberi kekuatan langsung dari pemilik nama .Umat Islam yang mahir menggunakan kunci keamanan yang terkandung dalam keagungan nama Allah itu amatlah beruntung.


Senjata utama juga adalah tawakal untuk menghadapi syaitan dengan menyerahkan diri kepada Allah. Jika kita mempunyai tawakal yang sempurna,maka kita berada di benteng Allah dan tidak ada sesiapa pun yang dapat melawannya. Secara ringkasnya tujuh senjata menghadapi iblis,syaitan dan pengikutnya adalah kekuatan iman yang kukuh,zikir dengan penuh kesedaran,berlindung dari Allah dari segala gangguan syaitan.


RAHSIA DAN HIKMAH BISMILLAH


Bismillah mempunyai sembilan belas huruf. Setiap huruf mempunyai khasiat dan kelebihannya sendiri. Iaitu;


Rezeki-jika kita menyebut Bismillah nescaya diberi rezeki oleh Allah dengan mudah tidak terduga-duga


Keselamatan-barang siapa yang membacanya ketika mahu tidur 21 kali amanlah ia pada malam itu dari syaitan terkutuk. Dari kejahatan manusia dan jin dari kecurian,kebakaran,dari penyakit,mati mendadak. Dan terhinndar dari malapetaka


Penawar penyakit dan sihir- dan siapa yang membacanya 100 kali atas penyakit dari penyakit apa saja,atau orang yang terkena sihir,tujuh hari berturut-turut atau lebih nescaya hilangkan penyakit dan sihir itu.


Akal yang waras-barang siapa yang membacanya 41 kali atas telinga orang yang gila atau tidak sedar,maka kembali akalnya seketika itu juga.


Rezeki yang banyak-dan barang sesiapa membacanya ketika terbit matahari disiang hari menghadap kiblat,sejumlah rasul-rasul iaitu 313 kali juga mengucap selawat ke atas nabi 100 kali,diberikan rezeki oleh Allah yang tidak diiduga-duga dengan kurnianya dan kemuliaannya dihadapannya.


Menolak bahaya orang zalim-sesiapa membinasakan membacanya menurut hitungan abjad iatu 787 kali dengan niat yang tulus di dalam urusan yang penting di dalam redha Allah serta menyampaikan hajatnya atau untuk menolak bahayanya dari musuh-musuh dan orang zalim. Atau supaya taat atau untuk memperoleh rezeki atau mencapai keuntungan maka ia akan beruntung dengan izin Allah dan hasil maksud dengan berkat Bismillah.


Hajat-barang siapa membaca Bismillah…12000 kali di akhir membaca tiap-tiap 1000 kali sunat dua rakaat. Kemudian di minta dan di ucapkan apa hajatnya. Kemudian di ulang kembali membaca. Apabila sampai 100 kali lalu dikerjakan seperti itu,solat dan berdoa di ulang membaca sampai sempurna hitungan tersebut itu,maka sesungguhnya hajatnya disampaikan Allah Taala.


PAHALA MENULIS BISMILLAH


Imam Al-Qadhi ‘Iyadh menjelaskan di dalam kitab Matnu ‘sy-Syifa’ fi Syafi ‘I-Mushtafa,bahawa Rasullulah saw memanggil seorang penulis seraya bersabda,Wahai penulis, ambillah tinta, miringkanlah pena, tegakkanlah huruf mim,jelaskan lafaz Jalalah(Allah)dan tulislah yang bagus lafaz ar-Rahmani ar-Rahim kerana orang Bani Israil menulis dan memperindahkannya lalu di ampunkani dosanya. Setiap huruf yang di tulis mendapat pahal dari Allah.


KISAH TENTANG BERKAT BISMILLAH


Dikisahkan,bahawa syaitan gemuk telah bertemu dengan syaitan kurus. Syaitan gemuk bertanya kepada syaitan kurus mengapa keadaannya sebegitu lalu syaitan kurus menjawab;aku telah tinggal di rumah orang yang sering mengucapkan kalimah Bismillah lalu aku menjadi kurus seperti ini. Kemudian syaitan gemuk berkata;aku tingaall di rumah orang yang tidak mengerti apa-apa,aku makan bersamanya,pakaiannya dan pernikahannya. Sesudah itu aku naik ke atas tengkuknya seperti kenderaan saja layaknya.


Rasullullah menyuruh para sahabat beliau mengucapkan Bismillah sebelum makan supaya berasa kenyang dan mendapat berkah Allah.


PENAWAR RACUN


Bismillah juga dijadikan sebaai penawar racun. Apabila setiap kali makan dan minum dengan mengucapkan kalimah Bismillah maka tidak membahayakan diri dengan niat memohon perlindungan Allah dan dengan hati yang ikhlas.


Menurut keterangan sebahagian ulama dikatakan barang siapa yang mengangkat kertas dari permukaan kertas yang di dalamnya tertulis nama Allah dengan tujuan mengagungkanNya dan mengkhuatiri dari terpijak maka di tulis di sisi Allah dari golongan shiddiiqin


Bacaan Bismillah meresap kedalam hati. Hati si pemakai juga memegang peranan penting pula dalam penggunaan Bismillah. Bila digunakan dengan hati yang tenang,hasilnya akan jauh lebih baik. Banyak rahsia dan hikah disebalik kalimah ini. Huruf dalam kalimah itu mempunyai khasiat tertentu(19 huruf)kerana malaikat yang mengurus neraka ada 19 malaikat. Maka sesiapa yang membaca Bismillah dengan ikhlas dan yakin,nescaya terhindarlah dia dari siksaan isilmalaikat Zabaniah.


Kalimah ini juga mempunyai banyak khasiat dan keistimewaan. Sesiapa yang menyebutnya dia bakal mencapai titik tujuan,dan barang sesiapa melazimkannya,maka ia akan memperoleh kenyataan yang menggembirakan. Bukan itu sahaja, menulis kalimah ini sahaja sudah diberi ganjaran pahala. Banyak kisah tentang berkat bismillah.


Bismillah juga dijadikan sebagai penawar racun,pelindung dan hajat,dan bermacam-macam lagi kelebihannya. Bismillah ketika berwuduk dan ketika berjimak,ketika masuk rumah,sebelum makan,minum dan tidur. Banyak keburukan apabila kita berjimak tanpa Bismillah. 

 

TEKNIK MENGUCAPKAN BISMILLAH SECARA KHUSYUK

Bismillah juga mempunyai teknik untuk mengucapkannya secara kusyuk agar mendapat berkat dari Allah. Banyak kelebihan Bismillah menurut Rasulullah SAW. Oleh itu umat Islam amat diseru agar selalu menyebut kalimah ini.


1)Tiga cara mengucapkan Bismillah

a)ingatlah Allah tuhan kita

b)ucapkanlah secara perlahan

c)Resapkan ke dalam hati apa yang baru di ucapkan

d)Rasakan di dalam hati apa yang terasa,yang bererti merasakan jawapan Allah

e)Bertawakal sepenuhnya kepada Allah

f)Lakukan apa yang hendak dilakukan


KELEBIHAN BIISMILLAH MENURUT RASULULLAH SAW

Bismillaahirrahhmaanirrahim hanya diturunkan kepada dua nabi iaitu Nabi Sulaiman dan Nabi Muhammad. Walaupun nabi Hud telah menerima wahyu Bismillah jauh sebelum nabi Sulaiman,namun itu baru Bismillah sahaja,belum lengkap seperti yang diterima oleh Nabi Sulaiman dan Nabi Muhammad


Pada saat Bismillahirrahmaanirrahim di turunkan kepada Nabi Muhammad,awan menyingkir ke sebekah timur,angina berhenti bertiup,laut tenang,semua binatang memasang telinga mendengarkan,sementara syaitan direjam. Begitulah suasana luar biasa yang telah terjadi ketika kalimah ini diturunkan.Nama Alah baik nama utama atau nama penggantiNya,semuanya diberkati. Itu dapat di lihat dalam Al-Quran surat ar-Rahman ayat 78.Keamanan dijamin dengan nama Allah.Terlindung dari siksaan malaikat Zabaniah yang tidak menngenal ampun dan siksaannya amat kejam dan paling di takuti. Selaian itu tawakal adalah pekerjaan yang besar ertinya kerana tawakal di dahului dengan Bismillah.


Kita sering menghadapi pekerjaan yang penting. Untuk melancarkan lagi pekerjaan kita,kita haruslah mengucapkan Bismillah dan memohon agar pekerjaan itu mendapat berkat dari Allah. Apabila kita membaca Bismillah kita perlu meresapkannya ke dalam hati,jika tidak maka sia-sialah perbuatan itu. Baca dengan iklas dan resapkannnya kedalam hati bukan membacanya sambil lalu sahaja